Ръчни гроздомелачки
Ръчните модели са с производителност от 500 до 1 000 килограма на час. Това е най-евтиният вид гроздомелачки, който може да закупите. Най-обикновените модели разполагат единствено с полимерни или метални ролки за пукане на зърната. Задвижват се от работно колело, което се върти ръчно от оператора. Имат стойка за поставяне върху корито или съд за събиране на гроздовата каша.
Електрически гроздомелачки за отделяне на чепките
Te се различават от ръчните най-вече по наличието на мотор за задвижване. Техния бункер за изсипване на материал е с по-голям обем. Ако купите електрическа гроздомелачка, ще можете сами да смилате от 1 500 до 2 000 килограма гроздов плод за един час. Разбира се, за да постигнете такава производителност, трябва бързо да зареждате машината, защото смилането става за секунди. Уредите за отделяне на чепките от гроздето са най-много търсени. Те премахват стъблата от мъстта, за да няма нежелано овкусяване на виното. Дестемирането на гроздето се извършва чрез вал и барабан с множество дупки по него. Подобно на сито, зърната преминават през отворите, докато чепките се отделят и отвеждат встрани от машината.
Гроздомелачки роначки с помпа
Незаменимо оборудване за по-големи винарски изби са машините за мелене на грозде с помпа. След смилане и дестемиране помпата придвижва материала до съд за ферментация, което ускорява и улеснява работния процес. Вместо да извършвате преливане на мъстта от един съд в друг, тя директно може да бъде изпомпана до мястото на съхранение без загуба и на една капка сок.